X geen ‘poortwachter’status onder DMA
X

De Europese Commissie heeft besloten dat socialemediaplatform X niet wordt aangemerkt als ‘poortwachter‘ onder de Digital Markets Act (DMA). Dit betekent dat het platform niet hoeft te voldoen aan de strengere regels van de DMA, die bedoeld zijn om de concurrentie op digitale markten, zoals sociale media, te bevorderen.

Na een onderzoek, waarbij ook input van X en andere belanghebbenden werd meegenomen, concludeerde de Commissie dat X geen belangrijke toegangspoort is voor zakelijke gebruikers om eindgebruikers te bereiken. Dit is een cruciale voorwaarde om als poortwachter te worden beschouwd.

Het onderzoek naar X begon in mei 2024, toen het platform aangaf meer dan 45 miljoen maandelijkse actieve gebruikers in de EU te hebben. Dit aantal gebruikers is één van de criteria voor toepassing van de DMA.

Ondanks de beslissing om X niet als poortwachter aan te wijzen, benadrukte de Europese Commissie dat ze de marktpositie van het platform blijft volgen en de beslissing indien nodig kan herzien.

Lees ook
DMA – de ‘digitale poortwachter’
DMA – Microsoft en Google gaan niet in beroep
DMA – Poortwachters in verweer

Repair Café Koudekerke - Reparaties met een Verhaal

LAATSTE NIEUWS

Technologietrends voor 2025

Om organisaties te helpen bij het navigeren door de snel veranderende technologische wereld, heeft Gartner de belangrijkste strategische technologietrends voor 2025 gepresenteerd. Hieronder vind...