Van jonge puber naar kritische nieuwsvolger
V

Al het nieuws dat op ons afkomt moeten we kritisch beoordelen, niet alleen nepnieuws. Dat kun je maar beter jong leren. Jongeren kunnen hun ouders prima uitleggen hoe een iPad werkt, maar kritisch kijken naar alles wat voorbijkomt blijkt best ingewikkeld.

“Volwassenen moeten daarbij niet de fout maken te denken dat ze dat de jongeren wel even kunnen leren. Dat moeten we echt samen met ze doen, dat kunnen wij niet bedenken,” zegt onderzoeker en communicatiewetenschapper Sanne Tamboer. In haar onderzoek liet ze daarom de 12- tot 15-jarigen zelf met ideeën komen.

Daaruit bleek dat ze die mediawijsheid ook daadwerkelijk toepasten, maar dat die vooral afhangt van hun sociale omgeving, hun leefwereld. Als hun ouders en met name hun vrienden het belangrijk vonden, dan pasten ze hun kennis wel toe. Maar als hun vrienden het niet belangrijk vonden dan was hun interesse ook al snel afgeleid.

Klik hier voor de podcastLuister hier naar de podcast van Kennis & Co over dit onderwerp.
Start @ 07:00

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...