Wat is spamouflage?
W

‘Spamouflage’ zou vrij vertaald kunnen worden als een samensmelting van de Engelse woorden ‘spam’ en ‘camouflage’. Het verwijst naar de technieken die spammers gebruiken om hun berichten er legitiemer uit te laten zien.

Ondanks het gebruik van geavanceerde technologieën, zoals AI, blijven bv. Chinese  spamouflagecampagnes achter bij vergelijkbare activiteiten van andere landen. Een gebrek aan culturele context, gecombineerd met strikte internetcontrole en een gebrek aan coördinatie is daarbij zeker van invloed. Door de lineaire aanpak wordt de culturele context verwarrend en gaat over onderwerpen die nergens op slaan. Het merendeel van de lezers weet dat, maar er is ook een grote groep die ontwetend is over actuele nieuwsgaring. Dat komt onder meer doordat burgers bijvoorbeeld digitaal zijn afgesloten van de buitenwereld (China, Noord-Korea, Rusland, Iran) en dus geen referentie hebben voor welk nieuws wel en niet waar is.

Misinformatie is uitgegroeid tot een complex en wereldwijd probleem, dat tegenwoordig door iedereen kan worden verspreid: individuen, organisaties, overheden of zelfs geautomatiseerde bots uit diverse landen over de hele wereld.

Sommige landen worden beschuldigd van het systematisch verspreiden van misinformatie als onderdeel van hun buitenlands beleid of om binnenlandse doelen te bereiken. Dat gebeurt via sociale media, traditionele media, of andere kanalen. We denken daarbij aan politieke propaganda, desinformatiecampagnes, cyberoperaties en andere vormen van manipulatie.

Niet alle inwoners of instellingen van een land zijn betrokken bij het verspreiden van misinformatie. Het is een complex fenomeen dat vele oorzaken heeft: het gebrek aan mediageletterdheid, het ontbreken van transparantie, de verantwoordelijkheid van media- en technologiebedrijven en het ontbreken van kritisch denken bij het publiek.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...