SIDN pakt malafide houders aan
S

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), beëindigde eind vorig jaar 8.000 .nl-domeinnamen van malafide houders. In 2023 werden in totaal iets meer dan 10.000 domeinnamen beëindigd door SIDN.

Het beheer van het .nl-domein richt zich op veiligheid en integriteit, met maatregelen zoals het bestrijden van misbruik en onrechtmatige inhoud. De omvatten onder andere het verwijderen van domeinnamen als reactie op meldingen van onmiskenbaar illegale inhoud en het oplossen van geschillen via een specifieke regeling.

Zo kunnen abonnementen op domeinnamen eenzijdig worden beëindigd als de houder daarvan niet aan zijn verplichtingen voldoet, zoals het verstrekken van juiste registratiegegevens. Soms worden domeinnamen sneller uit de zone (offline) gehaald, met name bij vermoedens van fraude, zoals nepwebwinkels.

Indien je de houder van een website wilt controleren, kun je zijn/haar contactgegevens controleren via de Whois-functie op de website van SIDN.

De houder van een domein kan tegen een maatregel van SIDN in beroep gaan bij het College voor Klachten en Beroep, terwijl ook klachten over domeinnamen kunnen worden ingediend.

Maatregelen tegen internetcriminaliteit, zoals phishing en malware, omvatten het uitsturen van waarschuwingen naar betrokken partijen (domeinhouder en ISP) en het verwijderen van domeinnamen uit de zone als problemen niet worden opgelost, met een eventueel vervolgproces om ze evt. weer toe te voegen.

Bekijk het overzicht van 2023

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...