Het korte leven van oordopjes
H

Alle echte draadloze oordopjes hebben last van hetzelfde probleem: een korte levensduur. De beperkende factor is meestal de lithium-ionbatterij die deze draadloze apparaten van stroom voorziet en na verloop van tijd verslechtert.

Sommige draadloze oordopjes kunnen uit elkaar worden gehaald met een batterij die eenvoudig kan worden vervangen. Maar dat is niet het geval bij bijvoorbeeld AirPods: na verloop van tijd kunnen ze niet meer voldoende worden opgeladen, soms al na 18 maanden. Dat komt omdat de componenten in oordopjes aan elkaar zijn gelijmd. Apple zou daarvoor in de plaats schroefjes kunnen gebruiken om de componenten bij elkaar te houden, maar doet dit bewust niet. Toegang tot de binnenkant is onmogelijk zonder daarbij de plastic behuizing te beschadigen.

En daardoor zijn ze een nachtmerrie voor e-waste, één van de snelst groeiende afvalstromen ter wereld. En dit, terwijl nog niet zo lang geleden koptelefoons en oordopjes redelijk duurzame elektronische apparaten waren.

Talloze andere bedrijven hebben Apple’s draadloze en oplaadbare oordopjes nagemaakt. Nu de nieuwste smart phones geen aansluitingen meer bieden voor plug-in koptelefoons en oordopjes, is het duidelijk dat alléén een wettelijke verplichting op repareerbaardheid de oplossing zou moeten bieden.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...