IMCO steunt reparatiebeleid Europese consument
I

Voorafgaand aan de stemming over het voorstel van het Europees Parlement met betrekking tot het dossier ‘Duurzame consumptie van goederen – bevordering van reparatie en hergebruik, heeft IMCO in met een aanvullend rapport aanzienlijke aanbeveling ingebracht. Het ging daarbij over het aanpakken van de hoge reparatiekosten door middel van redelijke en transparante prijzen van reserveonderdelen, de bevordering van een open reparatie-ecosysteem en een verbod op oneerlijke anti-reparatiepraktijken van fabrikanten.

  1. Toegang tot meer  informatie en onderdelen voor onafhankelijke reparateurs en eindgebruikers: Het IMCO-rapport garandeert toegang tot alle informatie en reserveonderdelen voor iedereen, inclusief onafhankelijke reparateurs, revisoren, refurbishers en eindgebruikers.
  2. Betaalbaarheid van reparatie:  producenten zullen onderdelen tegen een redelijke prijs beschikbaar moeten stellen voor een periode die ten minste overeenkomt met de verwachte levensduur van het product.
  3. Een stevig verbod op anti-reparatiepraktijken: een verbod op contractuele, hardware- of softwaretechnieken die  producenten gebruiken om reparatie te belemmeren.
  4. Een alomvattende nieuwe verplichting tot reparatie buiten de wettelijke garantie:  het IMCO-verslag versterkt de nieuwe reparatieverplichting, die in het oorspronkelijke voorstel was voorgesteld, door te benadrukken dat consumenten de aanbieder van hun keuze moeten kunnen kiezen, waarbij onafhankelijke reparatie en zelfreparatie worden bevorderd.
  5. Prioriteit voor reparatie binnen het wettelijke garantiekader: er moet prioriteit worden gegeven aan reparatie in plaats van vervanging. Om het gemak van de consument te waarborgen, zullen de reparaties binnen een “redelijke termijn” moeten worden uitgevoerd en zijn tijdelijke vervangende goederen voorzien als deze wordt overschreden.

Zodra het standpunt van het Europees Parlement door de plenaire stemming is bevestigd, ligt de bal in het kamp van de Europese Raad.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...