Eerste commerciële ruimtewandeling ooit
E

Op 12 september 2024 hebben miljardair Jared Isaacman en SpaceX-ingenieur Sarah Gillis de eerste commerciële ruimtewandeling in de geschiedenis uitgevoerd. Deze historische gebeurtenis vond plaats tijdens de Polaris Dawn-missie, waarbij een SpaceX Dragon-capsule werd gebruikt.

De missie begon op dinsdagochtend en bereikte een recordhoogte van 1.400 kilometer boven de aarde, wat verder is dan enige bemande ruimtevlucht sinds het Apollo-programma. Voor de ruimtewandeling werd de hoogte verlaagd naar tussen de 195 en 737 kilometer.

Isaacman en Gillis verlieten om beurten het Crew Dragon-ruimteschip, met Isaacman als eerste. Ze testten de mobiliteit van hun ruimtepakken door verschillende bewegingen uit te voeren. Isaacman beschreef het uitzicht op aarde als “een perfecte wereld” toen hij uit het ruimtevaartuig kwam.

Het hoofddoel van de missie was het testen van SpaceX’s nieuw ontworpen ruimtepakken in de vacuümruimte. Dit markeert een belangrijke mijlpaal, aangezien ruimtewandelingen tot nu toe exclusief werden uitgevoerd door astronauten van overheidsinstanties.

De Polaris Dawn-bemanning bestaat uit vier leden: Isaacman, Gillis, Anna Menon (ook een SpaceX-hoofdingenieur), en Scott “Kidd” Poteet (een vriend van Isaacman en voormalig luchtmachtpiloot). Terwijl Isaacman en Gillis buiten het ruimteschip waren, bleven Menon en Poteet binnen. Alle bemanningsleden droegen echter de SpaceX-pakken tijdens de manoeuvre, omdat het luik open bleef en het interieur werd blootgesteld aan de vacuümruimte.

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...