SpaceX breekt record na record
S

We zijn nog maar net in 2024 beland en SpaceX breekt al records in een tempo dat ons doet afvragen welke andere prestaties ons dit jaar nog te wachten staan.

Het bedrijf van Elon Musk heeft een buitengewoon productief jaar achter de rug in 2023. Het voerde totaal 98 lanceringen uit, waaronder 91 Falcon 9-, vijf Falcon Heavy– en een aantal Starship-missies. Het vorige record stond op naam van de Russische Sojoez-raket, die 47 lanceringen uitvoerde, waarvan 45 succesvol.

SpaceX brak niet alleen het record, het overtrof het aanzienlijk en markeerden weer een mijlpaal in hun groeiende lijst van prestaties. Het boekte ook opmerkelijke vooruitgang op het gebied van herbruikbare rakettechnologie, vierde de succesvolle landing van hun 250e raketbooster om de Aarde en bewezen de duurzaamheid van hun lanceersysteem, door één enkele raket tot 19 keer te lanceren en te laten landen.

Nog indrukwekkender is, dat SpaceX met succes de boosters van beide raketten heeft hergebruikt. De eerste missie betrof een Falcon 9-raket met 22 Starlink-satellieten, die opsteeg vanaf Space Launch Complex 4 op Vandenberg Space Force Base in Californië. Opmerkelijk genoeg was dit de 18e vlucht voor de eerste trap booster van de Falcon 9. Na terugkeer op Aarde maakte de booster een precieze landing op het droneschip Of Course I Still Love You.

Later die dag werd een tweede Falcon 9-raket gelanceerd vanaf Space Launch Complex 40 op Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Deze missie bracht nog eens 23 Starlink-satellieten in een baan om de aarde, waarmee het de 300e succesvolle lancering voor SpaceX was. De eerste trap van deze Falcon 9, op zijn 12e vlucht, landde met succes op het droneschip Ashortfall of Gravitas.

De recente lanceringen hebben ook enkele opmerkelijke mijlpalen opgeleverd voor de Falcon 9-boosters van Spacex. De booster die bij een van de lanceringen werd gebruikt, maakte zijn 16e vlucht en voegde zich bij een paar anderen met een lange vluchtgeschiedenis.

SpaceX heeft zich ten doel gesteld om in 2024 144 Falcon-missies te lanceren, waarbij de  twee hierboven beschreven lanceringen deel uitmaken van dat ambitieuze doel.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...