OSIRIS-REx’ ruimterots veilig geland op Aarde
O

De OSIRIS-REx-sonde scheerde op 24 september langs de Aarde en leverde een containerbus met ongeveer 9 gram ruimterots bij ons af. Het was slechts de derde keer in de geschiedenis dat asteroïde-monsters rechtstreeks uit de ruimte terugkeerden (na missies van het Japanse ruimtevaartagentschap naar Ryugu en Itokawa).

De sonde vervoerde rotsmonsters van de asteroïde Bennu, miljoenen kilometers hier vandaan. Terwijl meteorieten – die vaak gebroken brokken van asteroïden zijn, de dampkring binnenvallen en onmiddellijk besmet raken door de lucht en grond waar ze tegenaan slaan, bevat de containerbus onbesmet gesteente uit de ruimte. Daardoor zullen  wetenschappers beter begrijpen waar Bennu van gemaakt is en waar het vandaan komt.

OSIRIS-REx zal nu haar weg vervolgen met het verkennen van de planetoïde Apophis. De sonde is daarvoor omgedoopt tot OSIRIS-APEX, de naam voor deze nieuwe missie.
Bennu

BRONWired

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...