Vlotte lancering Odysseus maanlander
V

De Odysseus maanlander is vandaag door de Falcon 9 op M1-missie gestuurd naar de Maan. Het was de 18e lancering en landing voor deze specifieke booster. Dat is slechts één minder dan het hergebruikrecord van SpaceX dat in december 2023 werd gevestigd.

Commerciële vracht aan boord

Odysseus heeft zes NASA-instrumenten aan boord ter waarde van U$118 miljoen. Het kostte het bureau nog eens U$11 miljoen om de wetenschappelijke hardware te ontwikkelen en te bouwen.

Odysseus vervoert ook zes commerciële ladingen voor verschillende klanten, waaronder Columbia Sportswear, dat zijn isolatiemateriaal ‘Omni-Heat Infinity‘ op de maanlocatie zal testen.

Onder de andere privé-ladingen bevindt zich een reeks sculpturen van kunstenaar Jeff Koons en een ‘veilige maanopslagplaats’, die tot doel heeft het geheel van menselijke kennis te helpen beschermen als er hier op aarde iets vreselijks gebeurt.

Ook onderweg met IM-1 is EagleCam, die is gebouwd door studenten van de Embry-Riddle Aeronautical University. Dit camerasysteem wordt ingezet vanaf Odysseus als het het maanoppervlak nadert en zal foto’s maken tijdens de landing van de lander.

BRONSpaceX

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

00:22:30

Chatbots adviseren ‘verspreid desinformatie’

Google en Microsoft hebben de antwoorden van hun AI-chatbots beperkt na een onderzoek van Nieuwsuur, waaruit bleek dat de chatbots antwoorden gaven die in...