China test herbruikbare raket
C

China heeft met succes een korte lancerings- en landingstest uitgevoerd van een nieuwe herbruikbare raket. De Kuaizhou-testraket steeg op vanaf een lanceerplatform en zweefde negen seconden in de lucht voordat hij terugkeerde naar het startgebied. De vlucht duurde in totaal 22 seconden.

Expace, ook wel CASIC Rocket Technology Company genoemd, opereert onder CASIC, eenΒ  Chinese staatsbedrijf voor defensie en ruimtevaart en is bekend om zijn vervangbare Kuaizhou-A1 raket, die dit jaar al twee lanceringen naar een baan om de Aarde hebben uitgevoerd. Het bedrijf gaf weinig details over de test; het onthulde niets over de gebruikte motor en gaf geen verder informatie over plannen en tijdlijnen voor toekomstige rakettesten.

Kansen voor start-ups

De test is de laatste in een reeks door bedrijven in China. De regering stelde de ruimtevaartsector in 2014 open voor particulier kapitaal, wat leidde tot de opkomst van een golf van startups.

iSpace
Het in Peking gevestigde iSpace voerde eind 2023 een aantal tests van langere duur op grotere hoogte uit. Collega-startup Landspace voerde vervolgens Β in januari van dit jaar in Jiuquan zijn eigen hoptest uit met een roestvrijstalen methaanprototyperaket, waarbij een hoogte van 350 meter werd bereikt. Landspace wil de volledige Zhuque-3-raket (waarvan de eerste trap, net zoals die van SpaceX‘s Falcon 9 herbruik is) in 2025 lanceren.

CAS Space
Een andere spin-off van staatseigendom, CAS Space, wil zijn herbruikbare Kinetica-2-raket in 2025 lanceren en heeft een jet-aangedreven prototype gebruikt om de geleidings-, navigatie- en controlesystemen te testen die nodig zijn voor raketlandingen.

Galactic Energy
Commercieel bedrijf Galactic Energy voerde afgelopen zomer een soortgelijke test uit . Het bedrijf gaat eind 2024 de eerste lancering van de Pallas-1 kerosine-vloeibare zuurstofraket uitvoeren.

Lees ook [en]
Het laatste nieuws over het ruimtevaartprogramma van China
Chinese lancering startup test landingsraketten met straalaangedreven prototype

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van een date, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken...