DSOC – mijlpaal voor communicatie in de ruimte
D

Deep Space Optical Communications (DSOC) brengt lasercommunicatie naar een hoger nivo: deep space. Over een afstand van 16 miljoen kilometer kwam de data bij NASA binnen via een DSOC zender/ontvanger, die zich bevindt aan boord  van het Psyche-ruimtevaartuig, NASA’s eerste missie naar de metaalrijke asteroïde Psyche. Het doel is om optische communicatie met hoge bandbreedte richting de aarde te testen.

Eerste licht en eerste bits

Ruimtemissies produceren steeds meer data en hebben daardoor steeds meer bandbreedte (lees: zendfrequentie) nodig. Met de nieuwe lasertechnologie is het mogelijk om met  datasnelheden te werken die minstens 10 keer hoger zijn dan die van ultramoderne radio-telecommunicatie systemen van vergelijkbare grootte en vermogen. Beeldmateriaal vanaf een ruimtevaartuig met een hogere resolutie, grotere hoeveelheden wetenschappelijke data en zelfs streaming video kunnen nu verstuurd worden. Niet onbelangrijk detail is dat men ook vanaf een grondstation stukken sneller kan communiceren met een ruimtevaartuig.

Na deze eerste succesvolle test gaat het DSOC-team nu werken aan het verfijnen van de systemen die het richten van de downlinklaser aan boord van de transceiver regelen. Daarna zal het project zich richten op de snelheid van gegevensoverdracht tussen Psyche en diverse grondstations op Aarde.

BRONNASA

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...