Epps moest 6 jaar wachten op haar ISS-ruimtemissie
E

Jeanette Epps, ingenieur en voormalig technisch inlichtingenofficier van de Central Intelligence Agency (CIA), werd in juli 2009 door NASA geselecteerd als kandidaat-astronaut. In 2017 ontving ze een vluchtopdracht voor NASA-expedities 56 en 57, voor een geplande lancering aan boord van Sojoez MS-09 in juni 2018.

Om nog onduidelijke redenen kondigde NASA echter in 2018 aan dat ze geen deel zou uitmaken van deze vlucht. In plaats daarvan zou ze worden vervangen door haar NASA-backup, Serena Auñón-Chancellor. In een interview tijdens het ‘Tech Open Air Festival’ vertelt ze: ‘Er is geen tijd om je echt zorgen te maken over seksisme en racisme en dat soort dingen, want we moeten presteren. Als dat een rol gaat spelen, dan belemmer je de missie en de uitvoering daarvan.’ Ze voegde eraan toe dat veel van haar Russische collega’s indertijd hun bezorgdheid uitten over het feit dat ze slechts enkele maanden voor de lancering uit de Sojoez-bemanning werd verwijderd, ondanks dat ze al twee jaar aan het trainen waren.

NASA voegde Epps vervolgens in augustus 2020 toe aan Starliner, voor wat de eerste operationele missie van het ruimteschip naar het ISS zou zijn geweest. Door tal van technische problemen zal die missie naar verwachting pas in april 2024 plaatsvinden. Vervolgens werd ze in augustus 2023 door NASA opnieuw toegewezen aan SpaceX Crew-8, de achtste operationele astronautenmissie naar het ISS door SpaceX.

Lees ook
SpaceX’ Crew-8 is onderweg naar ISS

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...