Japanse SLIM-maanlander in een baan om de Maan
J

De Japanse SLIM-maanlander heeft een eerste kritieke fase op zijn reis naar de Maan doorstaan. De ruimtesonde bereidt zich voor op plaatsing in een baan om de Maan.

De Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) werd op 6 september 2023 met succes gelanceerd met als hoofddoel het demonstreren van een zeer nauwkeurige zachte landing op de Maan. Teams op de grond hebben sindsdien gewerkt aan het verifiëren van de functionaliteit van de ruimtesonde.

De lichtgewicht maanlander heeft nu een eerste kritieke operatieperiode achter de rug, wat betekent dat de zonnepanelen, communicatie- voortstuwings- en andere systemen goed werken, aldus de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. SLIM zal ongeveer 20 dagen in een baan rond de aard blijven terwijl het de werking van zijn apparatuur aan boord blijft verifiëren en zich voorbereidt op plaatsing in een baan om de Maan.

Het is de bedoeling dat SLIM binnen 100 meter van ‘een doel’ in de Shioli-krater zal landen en is uitgerust met een landing-radar voor de afdaling op het maanoppervlak, evenals navigatie met beeldherkenning en obstakeldetectiemogelijkheden.
JAXA   SLIM  Shioli

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...