Missie Peregrine maanlander afgebroken
M

Astrobotic’s Peregrine maanlander zal niet in staat zijn om op de Maan te landen. Het vaartuig werd op 8 januari met succes gelanceerd tijdens een debuutmissie van de Vulcan Centaur-raket van United Launch Alliance (ULA). De lancering verliep goed, maar Peregrine kreeg een technische storing, kort na het inzetten van de bovenste trap van de Centaur van de raket.

Lees ook
Contact met maanlander verloren op 18 januari 2024

De landermodule kan zich niet goed positioneren om zijn zonnepanelen op te laden, een probleem dat volgens Astrobotic wordt veroorzaakt door een lek in een drijfgasleiding van het voortstuwingssysteem van het vaartuig. Daardoor is de kans op een zachte landing verkeken, aldus een officiรซle verklaring van het bedrijf op X.

De update leverde echter wel goed nieuws op. Uit de laatste analyses van het team blijkt dat Peregrine nog ongeveer 40 uur aan brandstof over heeft, wat betekent dat de lander langer zal blijven werken dan eerder werd gedacht. Tijdens de resterende tijd zal binnenkomende data worden verwerkt voor de volgende maanlandermissie van Griffin, een grotere versie robotlander, die eind dit jaar naar de maan zal worden gelanceerd m.b.v. een SpaceX Falcon Heavy-raket. Als alles volgens plan verloopt zal Griffin NASA’s VIPER-rover naar het zuidpoolgebied van de maan brengen.

Lees ook
Maanlander Peregrine verbrandt vermoedelijk in aardatmosfeer door brandstoflek

De lancering van Peregrine was de aftrap van NASA’s Commercial Lunar Payloads Services (CLPS) -programma, dat tot doel heeft de maanwetenschap te versnellen door particuliere landers te contracteren om ladingen naar het maanoppervlak te brengen. Aangezien veel van deze particuliere ruimtevaartuigen en landers nieuw en ongetest zijn, heeft de leiding van NASA de risico’s van deze missies geaccepteerd.

De volgende CLPS-lancering is gepland voor half februari , wanneer de Nova-C-lander, gebouwd door Houston’s Intuitive Machines, opstijgt bovenop een SpaceX Falcon 9-raket met als doel de maan te bereiken.

 

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van een date, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken...