Tiangong ruimtestation is compleet
T

De ruimte van objecten in een lage baan om de aarde is nu officieel verdubbeld.

Op 31 oktober lanceert China het laatste stuk van zijn nieuwe Tiangong-ruimtestation, waarmee de bouw werd voltooid. De 18 meter lange laboratoriummodule, Mengtian genaamd, maakt een reeks wetenschappelijke experimenten mogelijk en stelt het station nu in staat om maximaal zes mensen tegelijk te huisvesten. Het herbergt momenteel commandant Chen Dong en twee andere astronauten.

Het is een belangrijke prestatie voor het snelgroeiende ruimteprogramma van China, dat van plan is een basis op de maan te bouwen, een maanrover in te zetten en nieuwe landers en orbiters naar Mars te sturen. Het is ook de eerste langdurige buurman die het internationale ruimtestation ISS heeft gehad sinds het Russische Mir-station in 2001 uit zijn baan werd gebracht (China vloog tussen 2011 en 2019 met twee experimentele prototypes van Tiangong, maar ze draaien niet langer in een baan om de aarde).

April vorig jaar werd de kernmodule Tianhe gelanceerd. Vergeleken met Tianhe en de andere experimentele module, Wentian, die in juli in een baan om de aarde kwam, is Mengtian uitgerust met meer onderzoeksfaciliteiten en zal het, volgens de Chinese authoriteiten, een reeks natuurkundige experimenten onder microzwaartekracht onderzoeken. Het betreft meer dan 1.000 wetenschappelijke experimenten, waaronder internationale projecten in samenwerkingsverband tussen CMSA en het Bureau van de Verenigde Naties voor Outer Space Affairs.

In november is China van plan om Tianzhou 5 te lanceren – de vierde vrachtmissie naar Tiangong – om voorraden te leveren voor de komende Shenzhou-15 bemande missie.

CMSA  VN Outer Space Affairs

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...