Bellen via satelliet is terug
B

SpaceX heeft goedkeuring gekregen van de Amerikaanse communicatietoezichthouder FCC om satelliet-internet rechtstreeks (zonder grondstations) met standaard smartphones te laten communiceren.

Het project  Starlink Direct to Cell  belooft een complete dekking via gsm-satellieten, die zal werken via de standaard LTE. Het plan is om vanaf 2024 een sms-service te activeren, in 2025 spraak en data en in 2025 een IoT-service.

Het plan voor Starlink Direct to Cell is anders dankzij fundamentele verbeteringen ten opzichte van wat momenteel beschikbaar was. Ten eerste bevinden die andere twee netwerken zich in een hogere baan: het Globalstar-netwerk van de iPhone bevindt zich op 1.400 km boven de aarde en Iridium bevindt zich op 781 km. Starlink opereert momenteel een stuk dichter bij de aarde, in het bereik van 550 km.

SpaceX’ Starship is de grootste raket ter wereld en dat betekent dat je ’s werelds grootste satellieten kunt lanceren. Grotere satellieten kunnen grotere en gevoeligere antennes bevatten  dan wat over het algemeen in de ruimte wordt gelanceerd, waardoor een kleine smartphone veel gemakkelijker verbinding zal kunnen maken met dit soort satellieten.

Al vanaf het eind van de jaren ’70 worden satellieten gebruikt voor lange-afstandscommunicatie. Als eerste was het de International Maritime Satellite Organization (Inmarsat) die vanaf 1982 een systeem voor mobiele eindapparatuur, dat vooral ingezet werd in de zeevaart. Vanaf 1989 waren er ook apparaten voor mobiel gebruik op het land.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...