Tijdstandaard voor de Maan
T

In het belang van een officiële maantijd voor ruimtevaartorganisaties en particuliere bedrijven gaat de NASA, in opdracht van het Amerikaanse Office of Science and Technology Policy,  samen met andere instanties een universele standaardtijd voor de Maan bedenken.

Momenteel ontbreekt een gedefinieerde maantijd, wat problematisch is voor de coördinatie van maanmissies en toekomstige plannen voor satellietnavigatie en telecommunicatie op de Maan. Het vaststellen van een maantijd is echter complex.

Volgens de relativiteitstheorie van Einstein tikken klokken op de Maan sneller dan op aarde. Het voorstel omvat het installeren van drie atoomklokken op de maan, die synchroon zouden lopen en een virtuele maanklok zouden vormen. De klok zou essentieel zijn voor het bevorderen van samenwerking tussen ruimtevaartmissies en het faciliteren van toekomstige technologische ontwikkelingen, zoals LunaNet, het toekomstige internet op de Maan.

Een officiële maantijd is ook belangrijk omdat ruimtevaartorganisaties NASA en ESA satellietnavigatie (vergelijkbaar met het gps-systeem) en telecommunicatie willen realiseren op de maan.

De nieuwe Coordinated Lunar Time (LTC) moet eind 2026 officiëel zijn.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...