SpaceX’ Gen-1 satellieten worden opgeruimd
S

SpaceX heeft aangekondigd dat 100 Starlink-satellieten van de eerste generatie de  komende weken en maanden uit hun baan om de aarde zullen worden gehaald om zo de veiligheid en duurzaamheid van de ruimte te kunnen waarborgen. Die hele operatie zou ongeveer zes maanden moeten duren.

In een verklaring, getiteld ‘Commitment to Space Sustainability’, wijst het bedrijf erop dat het Starlink-team van SpaceX een ‘gemeenschappelijk probleem’ heeft gevonden bij deze satellieten, waardoor ze mogelijk niet uit de weg kunnen worden gemanoeuvreerd door andere ruimtevaartuigen.

De verouderde satellieten zullen volledig verbranden als ze uit hun baan komen, waardoor het risico dat puin op de aarde valt ‘effectief nul’ wordt. Of verbranden ook onder de noemer ‘duurzaamheid’ kan worden gerangschikt betwijfelen wij ten zeerste (red.).

Volgens astrofysicus en satellietvolger Jonathan McDowell heeft SpaceX momenteel 5.438 Starlink-vaartuigen in een baan om de aarde. Het bedrijf heeft al goedkeuring van de regelgevende instanties om 12.000 Starlink-satellieten te lanceren en wil zijn vloot uiteindelijk uitbreiden tot ongeveer 40.000.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...