NASA – ‘U$ 11 miljard is te duur’
N

Kostenplaatje Marsmissies NASA bijgesteld

NASA is op zoek naar een nieuwe manier om zijn kostbare bodemmonsters van Mars terug op Aarde te krijgen. Die monsters worden verzameld door de Perseverance-rover inΒ  de Jezero-krater van Mars, waar miljarden jaren geleden een meer en een rivierdelta lagen.

Het bemachtigen van de monsters is een van de belangrijkste wetenschappelijke doelen van NASA; het bestuderen van ongerept materiaal van de Rode Planeet in goed uitgeruste laboratoria over de hele wereld zou belangrijke inzichten over Mars kunnen onthullen.

NASA’s Mars sample-return (MSR) -architectuur kampt met vertragingen en kostenoverschrijdingen, waardoor het oorspronkelijke plan niet kan worden doorgezet, mede door de uiteindelijke kosten vanΒ  U$11 miljard die daar mee gepaard gaan. Dat prijskaartje is de schatting, berekend door een onafhankelijke beoordelingscommissie, die in september haar bevindingen publiceerde. Ter vergelijking: een studie uit juli 2020 schatte de totale kosten van MSR op tussen de 2,5 en 3 miljard dollar.

NASA is nu op zoek naar een nieuw manier om kosten te besparen en de bodemmonsters van Mars eerder terug te krijgen. Men verwacht dat dit ten koste zal gaan van andere wetenschappelijke ruimteprogramma’s.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...