De gemiddelde levensduur van een apparaat
D

Repareren van een apparaat op leeftijd moet mogelijk zijn. Sinds kort zijn de verplichting van leveranciers naar de klant to wettelijk geregeld als het gaat over de beschikbaarheid van onderdelen.

Maar wat als het de reparatie van een relatief nieuw apparaat betreft? Wat mag je verwachten van de kwaliteit en gemiddelde levensduur van uw aankoop?

In de Nederlandse wetgeving over consumentenkoop is bepaald dat de verkoper bij een gebrekkig product ook buiten de fabrieksgarantieperiode na aflevering aansprakelijk kan zijn. U moet dan als consument aantonen dat het apparaat bij aanschaf geen gebrek had en dat u een bepaalde gebruiksduur mocht verwachten. Het is dus belangrijk te weten wat de normale prestaties zijn van het apparaat dat u heeft gekocht. Omdat de wet daar niet concreet over is, heeft UNETO-VNI onderzoek gedaan naar de gemiddelde gebruiksduur van een groot aantal apparaten.

In de tabel Richtlijnen afschrijvingsmethoden ziet u wat de gemiddelde gebruiksverwachting is van 10 productgroepen bij normaal gebruik.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

SIDN pakt malafide houders aan

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), beëindigde eind vorig jaar 8.000 .nl-domeinnamen van malafide houders. In 2023 werden in totaal iets meer dan 10.000...