Mysterieuze lancering X-37B-ruimte’vliegtuig’
M

Na weken van vertraging is op 28 december 2023 het X-37B met een SpaceX Falcon Heavy-raket vanaf Kennedy Space Center (KSC) in Florida gelanceerd.

SpaceX sloot zijn livestream van de Falcon Heavy-lancering af, net voordat de X-37B zijn definitieve baan bereikte. Het was de zevende lancering voor de X-37B tot nu toe en SpaceX’s 95e lancering van 2023.

Falcon Heavy

De Falcon Heavy-raket bestaat uit drie aangepaste, aan elkaar gekoppelde eerste trappen van SpaceX’s Falcon 9-raket. Ze zijn herbruikbaar: de twee buitenste boosters kwamen ongeveer 8,5 minuten na de lancering terug voor veilige landingen op Cape Canaveral Space Force Station. Het was de vijfde lancering en landing voor de twee boosters.

De centrale booster van de Falcon Heavy vloog echter voor de eerste en enige keer; na de lancering  werd het opzettelijk in de Atlantische Oceaan gedumpt, omdat er te veel  brandstof was verbruikt om terug te keren naar de aarde.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Eerlijkere verdeling waterschapslasten

Het wetsvoorstel voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten is aangenomen door de Tweede Kamer. Waterschappen gaan daardoor vanaf 2026 verschillende tarieven hanteren voor...