AWS investeert fors in datacenters
A

AWS, de cloudafdeling van Amazon, heeft ambitieuze plannen aangekondigd voor het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf zal de komende vijf jaar ongeveer 9,5 miljard euro investeren in de bouw, exploitatie en onderhoud van datacenters op Brits grondgebied.

Deze investering is een vervolg op eerdere investeringen van 3,5 miljard euro in datacenters in Londen en Manchester sinds 2022. De impact van deze investeringen op de Britse economie zal naar verwachting aanzienlijk zijn. AWS voorspelt dat de nieuwe capaciteit tegen 2028 zo’n 16,5 miljard euro zal bijdragen aan het Britse bruto nationaal product. Daarnaast zouden er meer dan 14.000 banen gecreëerd worden bij Britse bedrijven.

Hoewel de exacte locaties van de nieuwe datacenters om veiligheidsredenen niet bekend zijn gemaakt, is wel duidelijk dat AWS specifieke criteria hanteert voor de keuze van locaties. De Britse regering voert gesprekken met AWS over mogelijke investeringen in andere delen van het land, naast de huidige regio’s waar het bedrijf al actief is.

Europese expansie

Deze investeringen in het VK maken deel uit van een bredere Europese expansiestrategie van AWS. Het bedrijf heeft ook aanzienlijke investeringen aangekondigd in Spanje (15,7 miljard euro), Duitsland (7,8 miljard euro) en Italië.

De hernieuwde interesse van grote bedrijven in cloudinfrastructuur wordt gezien als een belangrijke drijfveer achter deze investeringen. Na een periode van terughoudendheid in 2023 lijken bedrijven nu weer bereid om te investeren in clouddiensten. Experts wijzen vooral op de groeiende belangstelling voor AI-toepassingen in bedrijfsprocessen als een belangrijke factor. Daarnaast speelt de behoefte aan Europese ‘Sovereign Cloud‘-capaciteit mogelijk een rol, waarbij data binnen de Europese grenzen wordt opgeslagen en verwerkt.

Deze ontwikkelingen onderstrepen de toenemende vraag naar cloudinfrastructuur in Europa en de bereidheid van grote technologiebedrijven zoals AWS om fors te investeren om aan deze vraag te voldoen.

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...