Datingfraude – Liefde in de val
D

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van een date, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik van hun charme en manipulatieve vaardigheden om hun slachtoffers te misleiden en financieel uit te buiten.

Er zijn een aantal belangrijke waarschuwingssignalen die kunnen wijzen op oplichting:

  • Als een persoon zijn of haar liefde verklaart zonder je persoonlijk te hebben ontmoet, kan dit een teken zijn van ‘love bombing’. Dit is een strategie waarbij de oplichter je overweldigt met liefde en lof om je snel te laten vallen voor hun uiteindelijke verzoek: geld sturen.
  • De grootste rode vlag is het vragen om geld. Ze hebben altijd een geloofwaardige reden, zoals een ziek familielid of een dringende noodsituatie en vragen vaak om betalingen via cadeaubonnen of crypto-valuta.
  • Oplichters stellen veel persoonlijke vragen maar delen weinig over zichzelf.  Ook beweren ze vaak dat ze uit jouw stad komen, maar hebben zelden tijd voor een ontmoeting.
  • Na weken of maanden contact zeggen oplichters op het laatste moment af met een uitgebreid excuus. Dit doen ze om je langer aan het lijntje te houden en meer geld los te krijgen.

De oplichters zijn niet alleen op datingapps actief zijn, maar ook op sociale media. Ze gebruiken nepprofielen, voorzien van gestolen foto’s en kunnen zelfs gebruik maken van deepfake technologie om je in videochats te misleiden.

De Nederlandse Fraudehelpdesk biedt richtlijnen en hulp voor slachtoffers van online datingfraude. Wees altijd op je hoede en rapporteer verdachte activiteiten om jezelf en anderen te beschermen tegen deze moderne vorm van oplichterij.

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...