Europa legt recht op herstel apparaten wettelijk vast
E

Vanaf aankoop tot tien jaar daarna

De Europese Commissie heeft een voorstel aangenomen die een aantal basisregels vastlegt voor wie toestellen koopt of verkoopt. Het doel is om minder afval te genereren, maar ook om de consument geld te laten besparen en toestellen langer te laten meegaan.

In de nieuwe regelgeving is de verkoper verplicht om het toestel te herstellen als de kostprijs daarvoor lager of gelijk is aan de vervanging. Dat herstel moet ook binnen een redelijke termijn en zonder ongemak voor de consument.

Buiten de garantieperiode is de fabrikant, afhankelijk van het type toestel, vijf tot tien jaar na verkoop verplicht om herstelopties aan te bieden. Met uitzondering van producten die zodanig beschadigd zijn dat herstel onmogelijk is (…).

Hersteldiensten vergelijken

Om een toestel te herstellen wil Europa ook nationale โ€˜matchmakingโ€™ platformen voor hersteldiensten (een online platform waar je een hersteller op locatie of specialisatie kan zoeken).

Lees verder

CloudZeelandsmallHet aangenomen voorstel slaat op vrijwel alle soorten consumentengoederen. De Commissie noemt onder meer vaatwassers, koeltoestellen, elektronische schermen, stofzuigers, servers en datadragers. Smartphones, tablets en draadloze telefoons horen daar nog niet bij, maar komen binnenkort ook op die lijst.

Lees ook
De nieuwe tienjarenregel(geving) zal de consument bewuster maken

Right2Repair

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...