Recht op reparatie wereldwijd
R

Niet alleen Europa spant zich in voor het recht op reparatie. De strijd voor repareerbare spullen en toegang tot reparatie-informatie en reserve-onderdelen wordt wereldwijd gevoerd en is de laatste jaren aantoonbaar in opkomst.

De Verenigde Staten lopen daarbij voorop. New York keurde zo’n wet als eerste goed, in december 2022. In mei 2023 volgde Minnesota, begin oktober Californië. Daarmee geldt het recht op reparatie nu voor bijna 20 procent van alle Amerikanen.

In Australië riepen de Griffith University, Ewaste Watch Institute, Clean Up Australia en het Australian Repair Network op tot essentiële hervormingen die de reparatie van producten, machines en apparatuur na de Australian Repair Summit van 2023 zullen stimuleren en ondersteunen. Vooralsnog wijst iedereen naar de overheid maar die heeft totop heden niet op de aanbevelingsrapport van de Productivity Commission gereageerd.

Canada is van plan om de Copyright-wet aan te passen zodat die voorziet in het recht op reparatie van elektronica, huishoudelijke apparaten en landbouwmachines.

In India werkt het ministerie van Consumentenzaken aan plannen om het recht op reparatie wettelijk te regelen. Het repareren en hergebruik van kapotte onderdelen vormt een belangrijk onderdeel van de Indiaase economie. Afgedankte onderdelen worden in de meeste gevallen gerepareerd of gebruikt voor de fabricage van weer andere onderdelen (automotive en electrische onderdelen). Vaak met eenvoudige middelen en goed voor de werkgelegenheid, hoewel de lonen in deze sector daar tot één van de laagsten ter wereld worden gerekend.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...