Europese AI Act is nu actief
E

De Europese AI Act is vanaf 1 augustus 2024 van kracht, met een overgangsperiode van twee jaar waarin bedrijven en overheden aan de nieuwe regels moeten voldoen. Deze verordening, officieel Verordening 2024/1689, werd in mei 2024 aangenomen en reguleert het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in Europa.

De wet onderscheidt verschillende risicocategorieën voor AI-modellen en stelt specifieke voorwaarden voor het gebruik ervan, afhankelijk van de risicocategorie. Zowel bedrijven als overheden moeten zich aan deze regels houden, onder toezicht van nationale toezichthouders die door de lidstaten moeten worden ingesteld.

In Nederland zal de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschijnlijk deze toezichthoudende rol vervullen, met mogelijk een aparte afdeling voor AI-toezicht. De AP heeft hiervoor samen met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur aanbevelingen gedaan, maar benadrukt dat er meer financiële middelen nodig zijn.

Net als bij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kunnen bedrijven die niet aan de AI-verordening voldoen hoge boetes krijgen, die kunnen oplopen tot 35 miljoen euro of zeven procent van de jaaromzet.

Lees ook
EU Parlement keurt AI Act ook goed
Europese AI Act goedgekeurd

Repair Café Koudekerke - Reparaties met een Verhaal

LAATSTE NIEUWS

Technologietrends voor 2025

Om organisaties te helpen bij het navigeren door de snel veranderende technologische wereld, heeft Gartner de belangrijkste strategische technologietrends voor 2025 gepresenteerd. Hieronder vind...