EU Parlement keurt AI Act ook goed
E

De tekst van de toekomstige AI Act in de EU is nu ook goedgekeurd door verschillende commissies van het Europees Parlement, na eerdere goedkeuring door de lidstaten.

De LIBE heeft zich achter de tekst geschaard met een grote meerderheid van stemmen. De wetgeving, gebaseerd op onderhandelingen in december en bijgewerkt na een akkoord van de lidstaten eerder deze maand, heeft nog één horde te gaan voordat deze definitief wordt aangenomen. Enkele landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, wilden garanties dat de wet innovatie niet zou belemmeren. Deze garanties omvatten maatregelen rond innovatie en de oprichting van een ‘Artificial Intelligence Office’ om de implementatie van de AI Act te overzien en overlap met andere wetgeving te voorkomen.

De nieuwe wetgeving over kunstmatige intelligentie (AI) wordt ingevuld aan de hand van verschillende categorieën die gebaseerd zijn op het risiconiveau van de toepassing:

  • Simpele AI-systemen zoals spamfilters worden beschouwd als ‘minimaal risico’
  • AI-systemen in justitie, gezondheid en andere kritieke sectoren worden beschouwd als ‘hoog risico’ en zijn onderworpen zijn aan strengere regels.
  • Systemen die menselijk gedrag manipuleren worden beschouwd als ‘onaanvaardbaar risico’.
  • AI-toepassingen zoals chatbots en deep fakes, waarbij gebruikers op de hoogte moeten worden gesteld van het gebruik ervan, vallen onder de categorie, ‘transparantierisico’.

Een overtreding van deze regels heeft een boete tot gevolg die kan oplopen tot maximaal 35 miljoen euro of 7% van de wereldwijde bedrijfsomzet en wordt bepaald op basis van het type overtreding en de grootte van het bedrijf.

Lees ook
Inhoud Europese AI Act nu officieel
Europese AI Act goedgekeurd

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...