Inhoud Europese AI Act nu officieel
I

De inhoud van de Europese AI Act werd in december 2023 officieel vastgelegd. De overeenkomst moet meer concreet aangeven welke AI binnen de EU is toegelaten en op welke wijze. Er komen verplichtingen die nog weinig gedetailleerd zijn, al is het wel duidelijk dat AI-ontwikkelaars zoals Google en OpenAI géén auteursrechten mogen schenden.

Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is deze Europese wet het allereerste, alomvattende wettelijke kader voor kunstmatige intelligentie wereldwijd. Helaas zegt dat weinig over de inhoud van dit kader, terwijl dat nu net de meest relevante zaak is.

Europese wettelijke handleiding

De Europese AI Act is als een grote handleiding die vertelt hoe kunstmatige intelligentie (AI) moet worden gebruikt. Voor de landen in Europa betekent dit dat ze dezelfde regels moeten volgen als het gaat om het maken en gebruiken van AI. Het is als een set regels die ervoor zorgt dat AI eerlijk, veilig en transparant wordt gebruikt. Dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat bedrijven die AI maken, hun verantwoordelijkheid nemen voor wat ze maken. Het zal hen aanmoedigen om AI te ontwikkelen die veilig is voor mensen en hun privacy respecteert.

Wereldwijde invloed

Maar deze regels beïnvloeden niet alleen Europese landen. Omdat de EU een grote markt kent, zullen bedrijven van over de hele wereld, die AI willen verkopen in Europa, zich aan deze regels moeten houden. Dit betekent dat de regels die de EU maakt, ook van invloed zijn op bedrijven buiten Europa. Het kan zelfs andere landen aanmoedigen om vergelijkbare regels te maken voor hun eigen gebruik van AI.

Het doel is dus om een balans te vinden in dit soort wetgeving. Aan de ene kant wil de EU AI stimuleren en helpen groeien, maar aan de andere kant willen ze ervoor zorgen dat het veilig en eerlijk wordt gebruikt. Het is een uitdaging omdat sommige mensen denken dat te veel regels innovatie in de weg kunnen staan. Dus, de EU moet slim zijn om regels te maken die AI aanmoedigen om beter te worden, maar tegelijkertijd mensen beschermen.

Lees ook
OpenAI en Google mogen geen auteursrechten schenden

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...