Brede steun voor nieuwe Energiewet
B

De nieuwe Energiewet, die de bestaande elektriciteit- en gaswetgeving vervangt, is met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer. Van de 150 leden hebben slechts 9 politici tegen het wetsvoorstel gestemd.

De hernieuwde wet biedt betere bescherming voor consumenten, regels worden vereenvoudigd en onnodige verschillen tussen gas en elektriciteit verdwijnen. De wet sluit beter aan bij het toekomstige energiesysteem, met meer duurzame energieproductie, opslag en flexibiliteit. Consumenten, zelfstandigen en kleine bedrijven krijgen hierdoor meer rechten en bescherming, zoals transparante voorwaarden. Energieleveranciers moeten minimaal een vast contract van één jaar aanbieden en de eisen voor leveringsvergunningen worden aangescherpt.

De wet biedt oplossingen voor het volle elektriciteitsnet, zoals slim gebruik van bestaande ruimte en gezamenlijk gebruik van aansluitingen (cable pooling). Er komen nieuwe regels voor gegevensuitwisseling, waardoor huishoudens en bedrijven hun data makkelijker kunnen inzien of delen. De wet creëert ook mogelijkheden voor actieve deelname aan de energiemarkt, bijvoorbeeld via energiegemeenschappen die elektriciteit van hun leden verkopen en leveren.

De nieuwe wet vervangt en moderniseert de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998.

Lees ook
2e Kamer wil snel duidelijkheid over afschaffen salderen

LAATSTE NIEUWS

Repair Café Koudekerke bezoekt Ecovonk

Op woensdag 9 oktober organiseerde de gemeente Veere een middag in sporthal De Halve Maan in Oostkapelle met als thema 'Duurzaamheid'. Voor geïnteresseerden waren...