Mijn laptop is gestolen, wat nu?
M

Steeds meer mensen gebruiken een laptop of tablet voor school of om thuis te werken. Maar wat als je deze vervolgens kwijtraakt of worden gestolen?

  1. Doe altijd aangifte. Je kunt gewoon online aangifte doen bij de politie, maar vaak heb je hiervoor wel een aantal belangrijke gegevens over de laptop nodig. Het kan dus altijd handig zijn om het serienummer, merk, type en aanschafprijs van je laptop ergens te noteren of hier een foto van te maken, die informatie helpt bij het terugvinden van je laptop.
  2. Ook voor een verzekeraar is een aangifte bij de politie vaak noodzakelijk. Breng je verzekeraar zo spoedig mogelijk op de hoogte van het verlies of de diefstal.
  3. Heb je je laptop ergens laten liggen, dan kun je eerst zelf proberen om je laptop te lokaliseren. De meeste Microsoft of Apple apparaten beschikken tegenwoordig over een functionaliteit zoals “Mijn apparaat zoeken”, waarmee je zelf het apparaat kunt vinden wanneer het verloren of gestolen is.
  4. Houd de verschillende online platformen voor verloren voorwerpen in de gaten. Dit kunnen websites zijn zoals www.verlorenofgevonden.nl of www.ilost.nl, maar tegenwoordig zijn er ook een hoop verschillende (lokale) Facebookgroepen waarmee de eigenaar van een gevonden voorwerp wordt geprobeerd te vinden.
  5. Registreer je gestolen of verloren laptop in het Gestolen Objecten Register (GOR). Met dit internationale register wordt het voor onder andere helers een stuk lastiger om de laptop aan te bieden op bijvoorbeeld Marktplaats.
  6. Wijzig na het verliezen van je laptop ook altijd direct de wachtwoorden van alle accounts die je gebruikt op je laptop.

privacy1Om er ook voor te zorgen dat alle data op de harde schijf versleuteld is kan disk encryptie gebruikt worden. Gebruik je geen versleutelingsmethode voor je harde schijf, dan is alle data op de harde schijf meestal gewoon direct uit te lezen.

Gestolen Objecten Register | Politie | StopHeling.nl | 0118

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...