Online schaken momenteel ongekend populair
O

Trending in 2023 is één van ‘s werelds oudste games die op een 17 jaar oude website wordt gespeeld.

Op Chess.com. kunnen mensen lessen volgen, puzzels oplossen en wedstrijden spelen tegen computers of andere spelers. De website brak op 31 december 2022 zijn eigen record met 7 miljoen actieve leden op één dag. Onlangs steeg dat aantal naar 10 miljoen.

SchakenLogo23De belangstelling begon toe te nemen toen het spel in het najaar van 2022 de krantenkoppen haalde. Wereldkampioen Magnus Carlsen beschuldigde zijn tegenstander Hans Moke Niemann van bedrog. Dankzij dit schandaal en de daaropvolgende TikTok-trends is het bezoekersaantal in korte tijd ‘bijna verdubbeld’, aldus de blog van Chess.com. De website, geliefd bij beginnende, amateur- en professionele spelers, wordt nu vaak bezocht door schaakliefhebbers die schaken cool maken met behulp van korte video’s die het spel voor iedereen toegankelijk maken.

Ook bekende voetballers dragen bij tot de populariteit van het schaakspel: in november scoorden voetbalgrootheden Cristiano Ronaldo en Lionel Messi toen ze elk een foto plaatsten van de twee die aan het schaken waren als onderdeel van een advertentiecampagne voor Louis Vuitton. In december keken meer dan 10 miljoen mensen naar een video van ChessBase India op YouTube waarin Carlsen speelt in het World Blitz Chess Championship.

Een andere influencer is Mittens, een bedrieglijk lief uitziende kattenbot met grote ogen die zich dit jaar een weg baant door de competitie op Chess.com. Geïntroduceerd als eenvoudige tegenstander, blijkt Mittens veel meesterlijker in het spel en heeft zelfs een schaakgrootmeester gefrustreerd.

Mittens | TikTok | Chess.com | Carlsen

LAATSTE NIEUWS

Datingfraude – Liefde in de val

In de huidige digitale wereld, waar datingapps de norm zijn geworden voor het vinden van liefde, schuilt een verborgen gevaar: datingfraude. Oplichters maken gebruik...