Wat is GAFAM?
W

GAFAM is een acroniem voor de vijf grootste en machtigste technologiebedrijven, ook wel de “Big Five” genoemd. Het staat voor Google (Alphabet), Apple, Facebook (Meta), Amazon en Microsoft. Deze bedrijven hebben een grote invloed op de technologische sector, onze economie en vooral op onze privacy:

 • Gegevensverzameling
  GAFAM-bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden gegevens over gebruikers, zoals zoekopdrachten, locatiegegevens, aankopen en sociale media-activiteiten. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om gebruikersprofielen te maken en gerichte advertenties te tonen

 • Gegevensbeveiliging
  GAFAM-bedrijven zijn doelwitten voor hackers vanwege de enorme hoeveelheden gegevens die ze verzamelen en opslaan. Als deze gegevens in verkeerde handen vallen, kan dit leiden tot identiteitsdiefstal en andere vormen van misbruik

 • Privacybeleid
  GAFAM-bedrijven hebben vaak complexe privacybeleidsregels die moeilijk te begrijpen zijn voor de gemiddelde gebruiker. Dit kan leiden tot onduidelijkheid over welke gegevens worden verzameld en hoe deze worden gebruikt
 • Controle over gegevens
  GAFAM-bedrijven hebben vaak de controle over de gegevens die ze verzamelen en gebruiken. Dit betekent dat gebruikers (jij en wij) weinig controle hebben over hun eigen gegevens en weinig keuze hebben over hoe deze worden gebruikt.

CloudZeelandsmallEr worden bakken geld verdiend met de handel in (persoonlijke) data. Idealiter moet het individu (wij) daar ook van kunnen profiteren, maar dat is een no-go zone. Wellicht wordt het tijd voor een (politieke) kentering?

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...