Debuut Japanse quantumcomputer
D

Japanse debuteerde 9 oktober 2023 met haar eerste supergeleidende quantum computer van eigen bodem en geeft daarbij toegang voor commercieel bedrijfskundig onderzoek.

Quantum computers kunnen berekeningen uitvoeren die meer dan 100 miljoen keer zo snel zijn als supercomputers en worden gezien als een revolutie in een breed scala van industrieën, zoals de automotive, zakelijke en farmaceutische industrie.

De computer heeft 64 quantumbits of qubits – de basiseenheid van informatie voor quantum computers. Daarmee is hij krachtiger dan IBM’s 27-qubit quantum computer, die in 2021 in de Japanse stad Kawasaki in gebruik is genomen.

Bedrijven over de hele wereld onderzoeken nog steeds hoe ze het beste kunnen profiteren van quantum computing. Het kan bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe materialen vertienvoudigen, ook op gebieden die cruciaal zijn voor de CO2 footprint, zoals batterijen voor elektrische voertuigen en kunstmatige fotosynthese.

Fujitsu en NTT werkten samen met Riken om deze nieuwe machine te ontwikkelen en de Japanse overheid verleende financiële steun voor dit project.

Riken [en]  Fujitsu [en]  NTT [en]

Lees ook
Quantumtechnologie – het dilemma
Wat is Quantum Computing?
De gevaren van kwantumcomputers

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...