Quantumtechnologie – het dilemma
Q

Huidige encryptie is niet opgewassen tegen quantum-technologie

De tijd dat quantum computing slechts een onderzoeksproject van professoren was, is voorbij. Het moment waarop quantumcomputers een dreiging zullen vormen voor momenteel gebruikte cryptografie is onvoorspelbaar. Toch moeten bepaalde organisaties nu al aan oplossingen werken vanwege het risico dat quantumcomputers met zich meebrengen.

Quantum24De AIVD wijst naar organisaties die data verwerken die zelfs over twintig jaar nog vertrouwelijk moeten blijven, of partijen die systemen met een lange levensduur ontwikkelen. De meest veelbelovende oplossing is volgens de AIVD post-quantumcryptografie (PQC). 

Een tweede denkrichting om data te beschermen tegen quantumcomputers is quantum key distribution (QKD). De focus ligt nu voornamelijk op die variant van encryptie die bestand is tegen quantumsystemen. Bij quantum key distribution (QDK) wordt een een cryptografisch protocol ontwikkeld dat elementen van quantummechanica gebruikt.

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) ontwikkelde serie encryptie-algoritmen waarvan wordt aangenomen dat ze veilig zijn tegen een aanval door een quantumcomputer. Nog geen maand later bleek één van de algoritmen al gekraakt te zijn.

ChannelWeb PQC | QKD | NIST

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...