Communicatie via laserstraal
C

TNO kan 1 terabit (vergelijkbaar met vijf blu-rayfilms of 25 dvd’s) per seconde via een laserstraal versturen. Een proef met de technologie is een doorbraak op het gebied van veilige en supersnelle communicatie.

Het experiment vond plaats tussen de KNMI-testlocatie bij Lopik en de Gerbrandytoren in IJsselstein. Daarbij werd een afstand van 10 kilometer overbrugd. Vanaf de grond werd verbinding gemaakt met een ontvanger op 226 meter hoogte in de Gerbrandytoren.

LaserTransport22

Doordat steeds meer apparaten draadloos communiceren, zit de ether overvol met radiosignalen. Dit zorgt voor verstoringen en snelheidsproblemen. Ook kunnen radiosignalen afgeluisterd worden. TNO noemt communicatie via laserstralen de oplossing voor deze problemen.

Voordelen

  • Via een laserstraal kan een rechtstreekse verbinding worden gemaakt tussen bijvoorbeeld een satelliet en een ontvanger op de grond. Daarmee kan een veel hogere datasnelheid worden bereikt dan via een radioverbinding.
  • Bij het gebruik van optische links ontstaan niet dezelfde storingen als bij het beperkte radiofrequentiespectrum, waarvoor ook nog eens dure licenties moeten worden aangeschaft.
  • Veiliger manier van communceren omdat er zeer smalle optische laserstralen worden gebruikt in plaats van brede radiosignalen. Hierdoor is afluisteren lastiger en wordt het vanwege de veel smallere bundel sneller opgemerkt.

TNO

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...