AI ontwerpt binnen enkele seconden een eiwit
A

Er is de laatste tijd aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het ontwerpen van nieuwe eiwitten met behulp van deep learning-methodes. Diffusiemodellen hebben aanzienlijk succes geboekt bij beeld- en taalgeneratieve modellen, maar aanzienlijk minder bij toepassing op eiwitmodellering.

Een team van Amerikaanse onderzoekers heeft een AI programma gemaakt dat in staat is om ‘op maat’ eiwitten te ontwerpen – van medicijnen om kanker en infectieziekten te bestrijden tot nieuwe eiwitten die snel koolstofdioxide uit de atmosfeer kunnen halen.

Volgens het artikel in het wetenschappelijk blad ‘Nature‘ heet het programma RFdiffusie. Het programma begint met willekeurige gissingen over de structuur van het eiwit en start vervolgens met aanpassingen aan de architectuur daarvan.

In vergelijking met andere niet-AI-eiwitontwerpprogramma’s verbetert RFdiffusion het slagingspercentage van het vinden van strakke bindmiddelen met factor 100.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Wat is RAG?

We kunnen er niet meer omheen: AI is echt een blijvertje. Toch heeft het gebruik van AI ook zijn scherpe randjes. Neem bijvoorbeeld de...