Sensor helpt communiceren
S

Wetenschappers een serieuze  stap gemaakt bij het herstellen van realtime spraak met behulp van een brein-computerinterface (BCI).

Deze kleine, vierkante sensor ziet er uit als een haarborstel met 64 naaldachtige borstelharen. Elk wordt getipt met een elektrode en samen verzamelen ze de activiteit van individuele neuronen in de hersenen. Vervolgens worden deze getraind een kunstmatig neuraal netwerk om hersenactiviteit te decoderen en te vertalen in woorden die op een scherm worden weergegeven.

Een daarmee is de link naar spraak gemaakt: de onderzoekers creëerden daarbij een ‘digitale avatar’ om de tekst hardop door te geven. Het is zelfs mogelijk om deze avatar hetzelfde uiterlijk te geven van de patient. Met name bij (geheel) verlamde patienten zien de wetenschappers hierin een bijzondere nevenwerking.

“Het komt in de buurt van gebruik in het dagelijks leven,” zegt Marc Slutzky, neuroloog aan de Northwestern University.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...