Wat is Horizon Europa?
W

Europa’s groei en welvaart hangen af van zijn vermogen om op internationaal niveau een leidende rol te blijven spelen op het gebied van onderzoek en innovatie. Horizon Europa biedt hiervoor de middelen. Dit kaderprogramma van de Europese Unie heeft als doel de wetenschappelijke en technologische basis van de EU te versterken, onder meer door oplossingen te ontwikkelen voor zaken zoals groene en digitale transitie.

Het 7-jarige onderzoeksfinancieringsprogramma van 95,5 miljard euro ($ 104 miljard) zal zich tot ver buiten het Europese continent blijven uitbreiden:

Zuid-Korea
De Europese Commissie heeft op 26 maart 2024 aangekondigd dat Zuid-Korea zich zal aansluiten bij Horizon Europe. Het is daarmee het eerste Oost-Aziatische land dat zich verbindt met Horizon Europa zodat de onderzoekers van het land Horizon-subsidies kunnen aanvragen en leiden op gelijke voet met wetenschappers uit EU-lidstaten.

Nieuw-Zeeland
De deal komt minder dan een jaar nadat Nieuw-Zeeland het eerste land van buiten de Europese regio werd dat zich bij Horizon Europe aansloot, omdat de Europese Unie het programma wil internationaliseren.

Canada, Singapore en Japan
Naast Nieuw-Zeeland heeft ook Canada de onderhandelingen afgerond en zal later dit jaar een associatieovereenkomst ondertekenen. Singapore en Japan voeren voorbereidende besprekingen met de Commissie. Egypte toonde eerder interesse om lid te worden, maar haar dubieuze staat van dienst op het gebied van academische vrijheid zit toetreding in de weg.

Weerstand
Deze internationale uitbreiding van het programma maakt het voor onderzoekers uit kleinere EU-landen echter nog moeilijker om met succes Horizon Europe-beurzen aan te vragen. Met een beperkte onderzoeksinfrastructuur en -capaciteit hebben deze landen al moeite om concurrerend te zijn.

Daarnaast potten de gevestigde wetenschappelijke zwaargewichten van de EU het grootste deel van de financiering van Horizon Europa op. Het opnemen van landen als Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea dreigt het nog moeilijker te maken voor Europese wetenschappers uit minder wetenschappelijk geavanceerde landen.

De Zuid-Koreaanse regering heeft aangekondigd dat ze van plan is de onderzoeksfinanciering voor 2025 te verhogen, zodat bijdragen aan Horizon Europe niet ten koste gaan van binnenlandse programma’s.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...