Y-chromosoom eindelijk ontrafeld
Y

Eén van de kleinste menselijke chromosomen, geslachtschromosoom Y, is volledig in kaart gebracht. Een wetenschappelijke mijlpaal!

Bij mensen heeft elke cel normaal gesproken één paar geslachtschromosomen. Mannen hebben één X- en één Y-chromosoom, terwijl vrouwen twee X-chromosomen hebben. Decennialang hebben onderzoekers geworsteld om het Y-chromosoom te sequencen vanwege de complexe structuur.

Voor het eerst is nu ook dit ongrijpbare deel van het genoom volledig in kaart is gebracht. En daarmee voegen de onderzoekers maar liefst 30 miljoen nieuwe basenparen toe aan de referentie van het menselijk genoom. Ook zijn er nu 41 tot voor kort onbekende genen in het Y-chromosoom ontdekt. Dit is cruciaal nieuw inzicht voor degenen die belangrijke vragen bestuderen die verband houden met de reproductie en evolutie.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Eerlijkere verdeling waterschapslasten

Het wetsvoorstel voor een eerlijkere verdeling van de waterschapslasten is aangenomen door de Tweede Kamer. Waterschappen gaan daardoor vanaf 2026 verschillende tarieven hanteren voor...