Graphcast – Nauwkeurigheid en snel het weer voorspellen
G

Het weer beïnvloedt ons allemaal, op grote en kleine schaal. Het bepaalt hoe we ons kleden en veroorzaakt stormen die verwoestend kunnen uitpakken. In deze wereld van steeds extremer weer zijn snelle en vooral nauwkeurige voorspellingen nog nooit zo belangrijk geweest.

In haar paper, gepubliceerd in Science, introduceert Google ‘GraphCast’, een AI-model dat in staat is om nauwkeurige weersvoorspellingen op middellange termijn te maken. Het model voorspelt de weersomstandigheden tot 10 dagen van tevoren – nauwkeuriger en veel sneller dan het bekende High Resolution Forecast (HRES) van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF).

Het is een weersvoorspellingssysteem, gebaseerd op machine learning en Graph Neural Networks (GNN’s). Het maken van 10-daagse voorspellingen met GraphCast duurt minder dan een minuut op een enkele Google TPU v4-machine. Ter vergelijking: een 10-daagse voorspelling met behulp van een conventionele benadering, zoals HRES, kan uren rekenwerk vergen in een supercomputer met honderden machines.

GraphCast is de nieuwe telg van weersvoorspellingssystemen van Google DeepMind en Google Research. Andere systemen zijn een regionaal Nowcasting-model dat  voorspellingen tot 90 minuten vooruit produceert, en MetNet-3, een regionaal weersvoorspellingsmodel dat al in gebruik is in de VS en Europa en dat nauwkeurigere 24-uursvoorspellingen produceert.

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...