De ontbrekende schakel voor water in ons zonnestelsel
D

Waar komt het water op aarde vandaan? Dat is een lastige puzzel.

En een missend puzzelstukje hebben onderzoekers nu op zo’n 1300 lichtjaar van de aarde teruggevonden.

De aarde beschikt over grote hoeveelheden water, waarvan in ieder geval een deel door kometen op de aarde lijkt te zijn afgezet. Maar hoe kwamen die kometen dan aan water? Wetenschappers hebben nu in de gas- en stofschijf rond een jonge ster op zo’n 1300 lichtjaar van de aarde water aangetroffen dat qua samenstelling sterk lijkt op het water dat we op kometen in ons zonnestelsel vinden.

Het wijst erop dat de kometen in het zonnestelsel hun water verzamelden in een vergelijkbare gas- en stofschijf rond de zon. En aangezien die stofschijf een restant was van een interstellaire gas- en stofwolk, ouder dan de zon zelf, moet ook dat water ouder zijn dan onze moederster. “Dit is een bevestiging van het idee dat het water in planetenstelsels miljarden jaren geleden, dus vóór de zon, in de interstellaire ruimte is gevormd en relatief onveranderd door zowel kometen als de aarde is geërfd,” aldus onderzoeker John Tobin van het US National Radio Astronomy Observatory.

Lees verder > | V883 Orionis

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...