• Logo Gilde Walcheren

Fossiel van oudste zeereptiel gevonden
F

Wetenschappers waren er 190 jaar naar op zoek

Paleontologen van de Universiteit van Uppsala en de Universiteit van Oslo hebben de 250 miljoen jaar oude gefossiliseerde overblijfselen van een ichthyosaurus (vishagedis) gevonden in de Vikinghøgda-formatie op het Arctische eiland Spitsbergen.

Op het afgelegen Spitsbergen zijn de resten ontdekt van de oudst bekende ichtyosaurus, ook wel ‘vishagedis’ genoemd. Dit overblijfsel uit de dinotijd behoort tot een uitgestorven groep marine reptielen waarvan de fossielen over de hele wereld zijn teruggevonden.

Ichthyo23

Ze behoorden tot de eerste landdieren die zich wisten aan te passen aan leven in zee. De ichtyosaurussen ontwikkelden daartoe een visachtig lichaam, vergelijkbaar met dat van moderne walvissen. Terwijl de dinosaurussen op land domineerden waren de ichtyosaurussen de baas in de oceanen. Ze stonden maar liefst 160 miljoen jaar lang aan de top van de voedselketen. Hun fossielen zijn vooral bekend uit Europa, Oost-Azië en Noord-Amerika.

Scientas | Ichtyosaurus | Spitsbergen

Trending

LAATSTE NIEUWS

Ook Britse overheid wil inzage in werking AI toepassingen

De Britse overheid is met name geïnteresseerd over 'model weights' die bedrijven gebruiken in hun AI-modellen. Dit soort factoren kunnen in een AI-toepassing de...

Bingewatchers