Pijnstillers uit biomassa
P

Wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin-Madison hebben een baanbrekende methode ontwikkeld om paracetamol en andere pijnstillers te produceren uit plantaardige biomassa, in plaats van traditionele aardolie.

Het onderzoek, geleid door wetenschappers Steven Karlen en Vitaliy Tymokhin, heeft geleid tot een kosteneffectief en milieuvriendelijk proces om paracetamol te produceren, dat wereldwijd een marktwaarde van ongeveer U$130 miljoen per jaar heeft. Dit nieuwe proces belooft niet alleen een groener alternatief voor één van ‘s werelds meest gebruikte medicijnen te bieden, maar ook nieuwe inkomstenstromen te genereren voor cellulose-biobrandstoffen, waardoor ze concurrerend worden met fossiele brandstoffen en klimaatverandering verminderen.

Het proces omvat het vermalen van populierenbiomassa en het omzetten ervan in gekristalliseerde paracetamol, samen met andere waardevolle bijproducten. Door een verbinding in populieren, genaamd p-hydroxybenzoaat (pHB), te gebruiken, kunnen de onderzoekers paracetamol en andere medicijnen, pigmenten, textiel en biologisch afbreekbare kunststoffen produceren met een gecombineerde marktwaarde van meer dan U$1,5 miljard.

Het proces is voornamelijk watergebaseerd en maakt gebruik van groene oplosmiddelen en is een doorlopend proces, wat het ideaal maakt voor industriële toepassingen. Door niet-gereageerde producten terug te recyclen in een reactor, kunnen de wetenschappers tot 90% van de grondstof omzetten in paracetamol, met de mogelijkheid om het rendement te verhogen tot 99%.

Dit proces kan bijdragen aan een duurzamere productie van medicijnen en waardevolle chemicaliën, terwijl het ook de weg opent naar een meer circulaire economie door het gebruik van plantaardige biomassa. Het team heeft het proces geoptimaliseerd en biedt het aan voor commerciële licenties via de Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF).

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Ontwikkeling kweekvlees stagneert

Sinds mei 2024 wordt kweekvlees (kip) voor het eerst in de detailhandel verkocht bij Huber's Butchery in Singapore. Hoewel dit een doorbraak lijkt, is...