Wat is Quantum Computing?
W

Met quantum computing kunnen we berekenen hoe het perfecte geneesmiddel op moleculair niveau gemaakt kan worden. Maar ook hoe we mobiliteit-problemen oplossen of welk materiaal bij kamertemperatuur nog supergeleidend (red: bij zeer lage temperaturen) is. Dit heeft een enorme impact op onze energievoorziening.

Klassieke computers maken gebruik van een geheugen dat informatie opslaat door middel van bits. Elke bit staat voor 0 of 1. Aan of uit, ja of nee. Een quantumcomputer maakt daarentegen gebruik van quantumbits (qubits, of qbits). Een qubit kan een 0, een 1 of een quantumsuperpositie innemen. Dit laatste houdt in dat het alle mogelijke waarden (0 én 1) kan aannemen.

Een quantumcomputer is te vergelijken met een klassieke computer met een miljard processoren, maar dan in één stuk hardware. Het fenomeen dat een quantumcomputer meerdere berekeningen tegelijk kan maken, wordt ook wel quantum parallel processing genoemd.

Universiteit Leiden | TU Delft | Jarno

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...