Wat is het Stuxnet-wormvirus?
W

Stuxnet is een computerworm die oorspronkelijk gericht was op nucleaire faciliteiten en sindsdien is gemuteerd en verspreid naar andere industriële en energieproducerende faciliteiten.

De oorspronkelijke Stuxnet-malwareaanval  was gericht op de programmeerbare logische controllers (PLC’s) die worden gebruikt om industrieprocessen te automatiseren, en was  het eerste bekende virus was dat in staat was om hardware compleet uit te schakelen.

Stuxnet was een wormvirus dat computers infecteerde waar Siemens’ Step 7-software op was geïnstalleerd. Deze software wordt gebruikt voor het automatiseren en bewaken van elektromechanische apparatuur (electromotoren, pompen etc). Na het vinden van een PLC-computer begon het schadelijke instructies te sturen naar de elektromechanische apparatuur die door een pc werd bestuurd. Tegelijkertijd stuurde het virus valse feedback naar de procescontroller, waardoor er geen enkele indicatie van een probleem zou worden gemeld totdat de apparatuur zichzelf begon te vernietigen.

LAATSTE NIEUWS

Botnet update Q1-Q2 2024

Het overzicht van botnetbedreigingen van Spamhaus geeft een uitgebreid overzicht van botnetactiviteit wereldwijd. Het bevat essentiële informatie van de meest recente ontwikkelingen in botnetactiviteiten. Naast...