Onderzoek naar Alzheimer zit muurvast
O

In de afgelopen dertig jaar nauwelijks grote doorbraken

Onlangs publiceerden Bert Theunissen (verbonden aan de Universiteit Utrecht) en collega Noortje Jacobs (verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) hun resultaten van hun onderzoek hiernaar in het blad Journal of Alzheimer’s Disease

“Er zijn binnen het onderzoeksveld eigenlijk meerdere kampen die recht tegenover elkaar staan en verschillende ideeën hebben over Alzheimer.” Het grootste, en veruit bekendste en best gefinancierde, kamp hangt de uit 1992 stammende amyloïdhypothese aan. 

Daartegenover staan de onderzoekers die niets in die hypothese zien. Sommigen hebben alternatieve ideeën en zoeken de oorzaak bij andere eiwitten of chemische processen. Anderen focussen liever op preventie of pleiten ervoor de ziekte meer vanuit een systemisch model te bekijken.

Lees verder > 

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...