DNA bekeken als wiskundige puzzel
D

Het gebruik van wiskunde bij DNA-onderzoek kan helpen om zgn. ‘cold cases‘ sneller te doorzoeken.

Dat beweren onderzoekers van de Stanford Universiteit in Californië en het DNA Doe Project. De aanpak combineert forensische genetische genealogie (het oplossen van misdaad door op DNA gebaseerde stambomen) met rekenkracht.

In een nieuw artikel dat onlangs publiceerd werd in het Journal of Forensic Sciences, leggen de onderzoekers uit hoe ze een nieuw wiskundig model hebben ontwikkeld om een gigantische pool van genetische informatie zeer snel (factor 10) te verkleinen. Daarbij wordt een algoritme gebruikt dat uit een lijst met overeenkomsten en hun genetische afstanden, de beste beslissing kiest.

De onderzoekers gebruikten gegevens van 17 cold cases om hun model te testen. Het DNA van het doelwit (de verdachte of het slachtoffer) vond daarbij tussen de 200 en 5000 overeenkomsten.

De snelheid is hier een aantoonbare winst, de uitkomst ligt vooralsnog niet voor het grijpen en zal zeker nog het nodige denkwerk en mankracht vereisen.

Populair Mechanics

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...