Wat is 4D-printen?
W

3D-printen heeft voor een revolutie gezorgd in het productieproces. Maar het printen van metalen onderdelen kon tot op heden alleen met peperdure apparatuur en onder hoge temperaturen. 4D-printen is een productietechnologie waarbij materialen worden gebruikt die kunnen reageren op bijvoorbeeld warmte, vochtigheid of licht.

Het proces begint met het ontwerpen van een 3D-object met behulp van CAD-software. Vervolgens wordt een speciaal materiaal gebruikt, zoals een gel/polymeer, dat in staat is om te veranderen van vorm wanneer het wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld een hoge temperatuur. Tijd is hierbij dus de vierde dimensie.

Wetenschapper Michael Dickey van de North Carolina State University legt uit hoe hij tot zijn revolutionaire ‘4D-printer’ is gekomen.

Lees verder

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

META’s ‘Accoord of betalen’

Meta probeert gebruikers te dwingen om ofwel akkoord te gaan met het delen van hun data voor gepersonaliseerde reclame op platforms zoals Facebook, ofwel...