Nieuwe ontwikkeling bij ontdekking prostaatkanker
N

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, maar lang niet altijd gevaarlijk.

In veel van de gevallen zorgt de diagnose voor onnodige angst en verminderde kwaliteit van leven. Onderzoekers deden onlangs een ontdekking om het kaf van het koren te scheiden.

Professor Maréne Landström en haar onderzoeksteam van de Umea University in Zweden zijn druk bezig om betere methodes te ontwikkelen voor de opsporing van prostaatkanker en het onderscheiden van de verschillende soorten tumoren.

Sleutelenzym

Het onderzoeksteam van van Professor Maréne Landström van de Umea University heeft ontdekt dat een specifiek eiwit betrokken is bij de groei van de tumor en uitzaaiingen. Door te focussen op deze proteïnes is te zien welke patiënten een grote kans hebben om de agressieve, levensbedreigende versie op te lopen. Samen met een team van de Uppsala University hebben de onderzoekers hun bevindingen gepubliceerd in vakblad EbioMedicine , onderdeel van The Lancet.

Slecht nieuws

“We hebben een nieuwe, voorheen onbekende functie van de TGF-beta type I-receptor (TbRI) gevonden. Die vervult een belangrijke signaalfunctie in tumorcellen. Uit eerder onderzoek weten we dat TGF-beta-signalen slecht nieuws betekenen bij allerlei kankersoorten”, legt Landström uit. “Door deze nieuwe informatie kunnen we mannen met de milde vorm van prostaatkanker geruststellen. Patiënten met een hoge kans op de gevaarlijke versie kunnen we sneller een behandelplan aanbieden. We gaan een grote groep patiënten met prostaatkanker helpen door de resultaten uit ons onderzoek in de praktijk te brengen.”

Scientias | GezondheidsNet

Trending in deze nieuwscategorie

LAATSTE NIEUWS

Nieuwe toepassingen met AI

Bij de toepassingen van AI is het meer hollen dan stilstaan. Toch willen we je een aantal ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden niet...